JOŠ JEDAN USPIJEH BEBA VIŠE – BESPLATAN TREĆI POKUŠAJ MPO/VIDEO/

Od ove godine Vlada Brčko distrikta finansira I treći postupak MPO oplodnje. Ova vijest obradovala je mnoge parove koji se bore sa neplodnošću.

Slađana Mikić iz Brčkog, jedna je od brojnih žena koje se na prirodan način ne mogu ostvariti kao majke. Iza sebe ima borbu dugu 22 godine. Do sada je 4 puta bila u postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Kako sama kaže dva puta na račun fonda I dva puta o sopstvenom trošku. Budući da je Vlada distrikta nedavno izdvojila 165 hiljada maraka I za trći pokušaj, asistirane oplodnje, Slađana ali I njeni saborci kažu da im je to velika satisfakcija.

“Naravno da mnogo znači. Mnogo znači da od Fonda dobijemo I ovaj treći postupak. Mnogi, znate I sami da nisu u mogućnosti da idu od svojih sredstava I ovo baš znači mnogo”naglasila je Mikićeva.

“Unazad nekoliko godina mi smo zaista insistrirali na tome da se plati I treća MPO  za parove koji ne mogu na prirodan način da se ostvare kao roditelji. Početkom ove godine, uz pomoć Aleksandra Subotića mi smo došli na sastanak sa gradonačelnikom, gdje smo iznijeli tu problematiku. Evo na svu sreću, prepoznat je taj problem I ja sam zaista srećan što će konačno dobiti priliku ljudi koji su pokušali dva puta, a svi su pokušali I više puta o sopstvenom trošku.  Ovo će biti jedno olakšanje za sve parove koji žele na ovakav način da se ostvare kao roditelji” rekao je Željko Lazarević – predsjednik UG “Beba više” Brčko distrikta

Pravo na treći postupak asistrane oplodnje, dobiće parovi, odnosno žene, osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta koji su već prošli kroz dva procesa. Novina je da se pomjerila starosna granica sa 42 na 45 godina, rekao je prvi čovjek Distrikta, koji je I do sada podržavao aktivnosti udruženja Beba više, te sve ono što je vezano za pronatalnu politiku. Milić je predočio I kriterijume po kojima će se novac odnosno, subvencija refundirati pacijentima.

“Ono što je predviđeno kriterijumima to je da će biti u visini kakva je bila predviđena za drugi pokušaj. Da li će to biti dovoljno ili ne, postoje određeni kriterijumi I ja pretpostavljam da je to ono što su I tražili predstavnici Udruženja Beba više, koji su inicirali jednu takvu aktivnost I mislim da u ovom slučaju ne bi trebalo da bude nekog nezadovoljstva ni sa strane udruženja ni sa strane onih koji na taj način pokušavaju da dođu do potomstva” istakao je Siniša Milić,gradonačelnik Brčkog.

Iz udruženja Beba više, ističu da su zadovoljni saradnjim sa Vladinim institucijama, te da lokalna zajednica zaista pokazuje razumjevanje za ovu kategoriju. Oni će I dalje nastaviti svoje aktivnosti kako bi beba bilo više,te tražiti da se na teret Fonda stavi I zaleđavanje embriona parovima koji žele još djece, te da se u Distriktu Brčko usvoji I zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, koji je nedavno usvojila Federacija BiH.