BEBA VIŠE – PET GODINA RADA I POSTOJANJA

Vrijeme  je da se podvuče crta i rezimiraju rezultati i dostignuća koja smo ostvarili u  godini koja je iz nas. Kako smo, u 2018. godinu ušli akcijom „Krv spaja sve nas“  tako smo, bili i nagrađeni za ono što smo darivali drugima.

Već u januaru imali smo sreću da posjetom Hrvatskom Udruženju „Roda“ iz Zagraba otvorimo sebi put ka Evropi. (Što je takođe, uz podršku naših prijatelja iz Udruženja „Šansa za roditeljstvo“ iz Beograda, te svesrdnu pomoć predsjednika Skupštine Brčko distrikta, gospodina Eseda Kadrića rezultiralo odlaskom u Barselonu i učešćem na velikom ESHRE kongresu). Naše Udruženje ove godine postalo je kandidat za članstvo u evropskoj krovnoj organizaciji za borbu protiv steriliteta „Fertility Europe“. Razmjenom iskustava sa našim evropskim partnerima došli smo i do ideje za realizaciju projekta „Šta ako sam šesti“ sa čijom smo implementacijom već počeli a podršku za realizaciju pomenutog projekta smo dobili i od Vlade Brčko Distrikta. 

Takođe u protekloj godini, uradili smo i nekoliko kampanja koje imaju za cilj promociju roditeljstva i zaštitu žena koje se na prirodan način ne mogu ostvariti kao majke. Najveća je naravno bila ona pod nazivom „Naš tim brojniji za 9 mjeseci“ gdje smo sa skupštinskom Komisijom za rodnu ravnopravnost ukazali na problem otpuštanja sa posla žena koje planiraju trudnoću.

Od velikog značaja za nas je bilo i učešće na ovogodišnjem prvom sajmu BMPO u Beogradu, koga je organizovalo Udruženje „Šansa za roditeljstvo“. Mi smo na tom sajmu imali priliku ostvariti veoma dobre kontakte sa klinikama iz regiona, te učvrstiti naše veze sa drugim udruženjima iz naše zemlje („Bebe“ Trebinje i „Bebe 1“ Zvornik) 

Tu je i nekoliko humanitarnih akcija od kojih je svakako najznačajnija ona pod nazivom „Bolji dom za porodicu Mišić“. Zahvaljujući podršci naših sugrađana a prije svega poslanika Skupštine Brčko distrikta ( Slobodanka Ćurčić, Lidija Ljubojević, Zoran Kokanović i Željko Antić) te brojnih privrednih subjekata i NVO (među kojima su se izdvojili RSK „Nemo“, OC “Vermont”,stomatološka ordinacija „Šmitran Dental“, „Balkan pub“, frizerski salon „Belli Capelli“ i pekare „Nimex“) uspjeli da u kratkom roku, porodici Mišić adaptiramo kuću i doniramo namještaj.

 

Ono čime se svakako možemo i trebamo pohvaliti je i odobreno finansiranje trećeg postupka BMPO od strane Vlade Brčko distrikta kao i dobre saradnje sa FZO Brčko distrikta koji pored trećeg postupka refundira i troškove liječenja sekundarnog steriliteta.

I pored svega navedenog, našim najvećim uspjehom svakako smatramo rađanje 5 beba iz našeg Udruženja u  2018.godini. Obećavamo da ćemo i dalje biti tu za sve one koji imaju problem (a to je podsjećamo, svaki šesti par u našoj zemlji) te raditi na podršci svima vama koji se još uvijek nastojite ostvariti u ulozi roditelja.

 

 

Na kraju, posebnu zahvalnost iskazujemo prema našoj doktorki Jeleni Živanović te  učenicima JU Poljoprivredno medicinske škole Frizerima i profesorici Ljubici Mitić, koji su u humanitarnoj akciji “I ja sam za bebu više” našem paru za liječenje donirali oko 2000,00 KM. Naravno da ne smijemo zaboraviti ni dobročinstvo svih predstavnika  medija koji izvještavaju iz Brčko distrikta jer smo upravo zahvaljujući Vama dospjeli do svih Vas koji nas podržavate u našoj ideji da Beba bude Više.

Uz jedno veliko HVALA želimo Vam srećnu i uspiješnu 2019.godinu, te naravno prije svega  više beba…

foto: Srđan Rakita

UO “Beba više”

Brčko distrikt BiH