Održan prvi čas besplatne Škole za trudnice “Beba više”

Sinoć je u prostorijama Obdaništa “Bambi” u Brčkom održan prvi čas besplatne Škole za trudnice koju organizira brčansko Udruženje “Beba više”.

Školu vodi Ana Tikveša, diplomirana medicinska sestra i licencirani edukator za psihofizičku pripremu trudnica. Ona već treću godinu zaredom vodi Školu “Mama M” u Bijeljini.

“Škola za trudnice je inače zamišljena kroz psihofizičku pripremu za sam porođaj, školu roditeljstva gdje je uključena škola dojenja i njega beba u prvih 40 dana. Naravno, uz lake aerobne vježbe, radionice i predavanja. Sve ono što radimo i u Bijeljini”, kazala je Tikveša u izjavi za medije.

Radionice će se održavati dva puta sedmično u trajanju od sat i po do dva. Predavanja ljekara iz raznih oblasti organizirat će se jednom do dva puta mjesečno.

Značaj Škole

Sekretar “Beba više” Željka Jovanović izrazila je zadovoljstvo što je Škola za trudnice, zamišljena od strane ovog udruženja prije dvije godine, konačno počela sa radom.

“Nismo imali podršku od naše vlade,prošle godine, tako da smo, srećom, našli ljude koji imaju razumjevanja i koji su nas podržali”, izjavila je ona, zahvalivši se sponzorima na tome. Sponzori škole za trudnice su : EMT Elektro DOO, Weld Mag, Poliklinika “dr Pajić”, Balkan pub, Coffee Shop, ordinacija “Šmitran Dental”, obdanište Bambi, Fabrika “Bimal”.

Istakla je značaj ove škole za sve žene, jer, kako je naglasila, “veliki je strah i velika je stvar donijeti čovjeka na ovaj svijet i u ovom vremenu”.

“Postoji u njima doza tog straha da li će sve da protekne dobro, da li će uspjeti sve da urade kako treba. U ovoj školi će da nauče sve tehnike disanja i opuštanja koje će im pomoći da porođaj protekne što bezbolnije i lakše”, navela je Jovanović.

Prijavilo se 20 žena

Za pohađanje Škole do sada se prijavilo 20 žena. Svi zainteresirani mogu se prijaviti na web-stranici Udruženja “Beba više” ili na broj telefona 065/303-483.

“Upoznali smo se, razmijenili neka iskustva. Predstavili su nam šta možemo očekivati od Škole. Svi smo tu da naučimo te neke osnovne stvari, kako da se pripremimo za porod, kasnije za bebu kad stigne. Vjerujem da će ovo svima biti jedno dobro iskustvo”, kazala je ona.

Branka Gnjatić, koja čeka svoje četvrto dijete, izjavila je da je Škola za trudnice nešto što su čekali.

“Iako imam već iskustvo, dodatno je još bolje. Čini mi se super za početak. Ja sam tu više zbog vježbe, zato što sam to već prošla, ali sve dobro dođe, šta god da se čuje”, rekla je ona.

Izvor: Otisak.ba