Udruženje „Beba više“ iz BiH – prva organizacija za borbu protiv steriliteta članica „Fertility Europe“

BiH dobila prvog predstavnika u evropskoj krovnoj organizaciji za borbu protiv steriliteta „Fertility Europe“ – „Beba više“  – Jednoglasno i zvanično ravnopravni član „Fertility Europe“

Ova odluka donešena je na  ESHRE congresu koji se ove godine održava  u Beču.

Status kandidata dobili smo prošle godine na kongresu koji je održan u Barseloni. Pratili smo upute naših kolega iz Evrope, te ove godine postali ravnopravni članovi što je zaista velika čast za nas, istakla je neposredno nakon sastanka Milijana Simić – koordinator udruženja „Beba više“ i njihov predstavnik u organizaciji „Fertility Europe“. Simićeva je održala dvije prezentacije o radu same organizacije koja je osnovana 2013. kao i o projektu „Šta ako sam šesti“ čiju je implementaciju podržala i Vlada Brčko distrikta.

  • Članstvo je  za nas  čast ali i velika odgovornost. Naravno zahvaljujem se našim  evropskim kolegama na ukazanom povjerenju ali moram istaći da su nam cijelo vrijeme veliku podršku pružale kolege i saborci iz zagrebačkog udruženja „Roda“, kao i udruženje „Šansa za roditeljstvo“ iz Beograda, navela je Simićeva.

Milijana Simić i Željko Lazarević, predstavljaju organizaciju na ovogodišnjoj skupštini organizacije Fertility Europe u Beču.

Sve ovo je rezultat  rada zaista velikog broja ljudi koji nas podržavaju. Mogu slobodno reći da je ovo uspjeh, kako za „Beba više“, tako i za  Brčko Distrikt te cijelu BiH. Ponosan sam što su naše kolege iz cijele Evrope prepoznale naš trud i rad i dali nam priliku da i prije ulaska u EU mi postanemo dio  ove velike i značajne evropske organizacije što će nam pomoći da nastavimo dalje djelovati u smjeru podrške svim ljudima koji nastoje postati roditelji.

Predstavnici „Beba više“ zahvalili su se svojim članovima ali i sugrađanima na ogromnoj podršci, kao i predstavnicima Vlade i Skuštine Brčko distrikta koji aktivno podržavaju njihov rad.

Posebnu zahvalnost uputili su predsjedniku Skupštine Brčko distrikta BiH, gospodinu Esedu Kadrću, koji je i ove godine finansijski podržao njihov put u Beč.