Sekundarni sterilitet


Nemogućnost začeća nakon prve trudnoće

Pokušavamo da imamo drugo djete već dvije godine. Imamo li problem sa plodnošću?

Da. Iako se uglavnom priča o primarnom sterilitetu, nerijetko se dešava da parovi nemaju problem da dobiju prvo djete, ali se druga trudnoća nikako ne dešava. Često imaju problem i sa nerazumjevanjem okoline, jer ih nerijetko pitaju zašto je važno da imaju još djece.

Šta uzrokuje sekundarni sterilitet i kako se on leči?

Sekundarni sterilitet je posledica istih faktora kao i primarni: neprohodni jajovodi, endometrioza, izostanak ovulacije, hormonski problemi, muški sterilitet. Osim toga može se dogoditi da sterilitet bude posledica prethodne trudnoće ili samog toka porođaja. Takođe, može se dogoditi da problemi budu i posledica godina, ako je prošlo dosta od prethodne trudnoće. Opšte je poznato da kako ženska, tako i muška plodnost opada nakon 35. godine života.

Parovi koji već imaju djete se rjeđe obraćaju ljekaru, prije svega, jer smatraju da je sa njima sve u redu ako su jednu trudnoću uspjeli da ostvare. Čak i oni koji su i prvi put imali problem da ostvare trudnoću, smatraju da su izliječeni i da nema potrebe da ponovo odlaze na preglede.

Rastrzanost između ljubomore zato što drugi imaju više dece i osećaja krivice zbog želje za još jednim detetom

Iako volite svoje djete, osećate se uskraćeno – nemate veliku porodicu o kojoj ste oduvijek sanjali. Loše se osjećate zbog toga što mislite da vaša sreća nije potpuna, imate grižu savjesti što imate zdravo djete i to vam nije dovoljno, a i zbog toga što osećate ljubomoru prema prijateljima sa više djece. Ovo su sve normalna i uobičajena osećanja kod parova koji imaju problem sa sekundarnim sterilitetom.

Roditelji koji se suočavaju sa ovom vrstom steriliteta se osećaju kao da se nigde ne uklapaju. Pošto imaju bar jedno djete, teško mogu da nađu podršku parova koji imaju problem sterliteta. A opet, oni koji imaju više djece, ne znaju ništa o toj temi i nemaju puno razumjevanja.Pored toga, javlja se frustracija, bijes i nesigurnost. Žalite što vaše djete nema brata ili sestru, a silno želite da mu to poklonite. Izgleda kao da svima u okruženju ide lako.

Ukoliko se javi potreba za vantjelesnom oplodnjom, to je skup izdatak i pitanje je da li to možete da uklopite sa potrebama djeteta.

Nemojte bježati od toga da se obratite stručnjaku za pomoć. Imaćete bezbroj uspona i padova, i vi i partner, a tu je i djete na koje sve to ne smije da se odražava. Pokušajte da se obratite porodici ili prijateljima za pomoć oko djeteta. Potrudite se da se sa njim igrate zabavnih igara i tako okupirate misli, a njemu uljepšate djetinjstvo.

Liječenje sekundarnog steriliteta u Distriktu Brčko podržava Fond Zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH.