Podrška za Samira i Jasminu: Alija Denjagić donirao 1000,00 KM poliklinika „Dr Pajić Medical“ preuzela troškove dijagnostike

Nakon što smo saopštili da je za Samira i Jasminu, koji se pripremaju za vantjelesnu oplodnju u Pragu, Aleksandar Subotić trener O.K. „Mladost“  iz Brčkog uplatio donaciju od 1000,00 KM u pomoć su nam pritekli i drugi donatori.

Poslanik u Skupštini Distrikta gospodin Alija Denjagić, takođe je za pomenuti par uplatio donaciju od 1000,00 maraka, dok je laboratorija „Dr Pajić Medical“ preuzela na sebe, da potpuno besplatno uradi svu potrebnu dijagnostiku i laboratorijske pretrage.

Samir i Jasmina, obratili su se nama prošle godine. Njihova situacija je takva, da do ostvarenja potomstva mogu doći jedino putem vantjelesne oplodnje i to postupkom koji se još uvijek ne radi u našoj zemlji. Budući da su oboje nezaposleni, te žive u veoma neuslovnom objektu u naselju Prutače, odlučili smo da potražimo pomoć svih relevantnih institucija u Distriktu, navode iz Udruženja „Beba više“.

Kako tvrde iz udruženja najprije su im izašli u susret zaposlenici Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH, kao i stručni tim klinike Medico S iz Banja Luke, koja je članica Pronatal grupacije iz Češke, gdje će se i obaviti postupak vantjelesne oplodnje za pomenuti  par. Predsjednik Skupštine Brčko distrikta gospodin Esed Kadrić obezbjedio je prevoz  a iz udruženja Beba više dodaju da je u pitanju potpuno specifičan slučaj kada je pomenuti par u pitanju.

  • Samir i Jasmina pokazali su nam u proteklom periodu veoma visok stepen svijesti o aktivizmu i pravi su primjer kako  treba govoriti i ponašati kada je u pitanju problem neplodnosti. Samir je bez razmišljanja prihvatio naš prijedlog da učestvuje u izradi dokumentarnog videa o muškom sterilitetu te rame uz rame sa rijetkim drugim muškarcima iz našeg udruženja učestvovao u projektu „Muška strana priče“  koga je podržala i evropska krovna organizacija za borbu protiv steriliteta „Fertility Europe“, rekao je Željko Lazarević, predsjednik brčanskog udruženja Beba više.

Iz Beba više navode da sam postupak vantjelesne oplodnje neće biti kraj podrške romskom paru. Nakon povratka iz Praga, planiraju pomoći Samiru da pronađe posao a kažu da su već podnijeli i zahtjev, nadležnom Odjeljenju  da se Samiru i Jasmini pronađe adekvatniji smještaj, od onog u kome trenutno žive u naselju Prutače.

Beba više napominju da još uvijek ne znaju tačan datum putovanja za Prag ali da će kompletan put kao i boravak u Pragu propratiti medijski, te da će troškovi klinike, lijekova, kao i boravka u glavnom gradu Češke biti objavljeni javno, te su još jednom zahvalili medijima koji prate i podržavaju njihov rad.