Beba više: Pravo na život, iznad svega, pa i epidemije

Povodom obilježavanja Evropske nedelje plodnosti, Udruženje Beba više željelo je naglasiti potrebu za posebnom brigom o trudnicama u doba pandemije.

Kako bismo imali pouzdane i provjerene informacije, kontaktirali smo JZU na njihova zvanični mejl na koji smo uputili konkretna pitanja o broju rođenih beba, broju prekinutih trudnoća na zahtjev trudnice i broju spontanih pobačaja od početka epidemije virusa kovid 19, što je označeno kao 12. 3. 2020. godine.

Rok za dostavu informacija kojima raspolaže nadležna ustanova, po Zakonu o slobodi pristupa informacijama je 15 dana od dana prijema zahtjeva, što je bilo od 05. 10. 2020. godine, a posebno smo naznačili da odgovor tražimo do 09. 10. 2020.godine, što je bio razuman rok, imajući u vidu da su u pitanju – tek statistički podaci koje bi svaka ustanova morala imati u redovnom radu.

Informacije nam nisu dostavljene ni do zaključivanja teksta, a na telefonski poziv u brčanskoj bolnici, našem aktivisti je rečeno da su mejl primili i da telefonski ponovo pozove – sutra.

Značaj ove teme prepoznali smo iz nekoliko razloga.

Prvi je – našem udruženju se u proteklih pola godine javilo nekoliko žena koje su izgubile trudnoću u trećem i četvrtom mjesecu ili pak višim stadijumima trudnoće. Kod većine njih utvrđeno je da se radi o trombofiliji, odnosno zgrušavanju krvi koje može da uzrokuje i pobačaj.

Test na trombofiliju nije obavezan kod prvorotkinja, a najčešće ga žene urade nakon prvog pobačaja. Budući da je za nas svaka izgubljena trudnoća ustvari – izgubljen život, očekivali smo da bar dobijemo statističke podatke, kako bismo mogli nastaviti zagovaračke aktivnosti za promjene postojećih praksi i uvrštavanje testa na rizik od trombofilije u obavezne, besplatne prenatalne preglede.

Drugi – ništa manje značajan razlog traženja ovakvih podataka je podizanje svijesti o ovom problemu, koji se može dokumentovati jedino statistikom i konkretnim brojevima učestalosti pojave. Trauma za jednu buduću majku izbjegne se vrlo jednostavnim, u uređenijim zajednicama, rutinskim pregledom.

Razumijemo i poštujemo struku i naše ljekare. Mnogi od njih nam svakodnevno izlaze u susret.

Razumijemo i ogromnu borbu svih zdravstvenih radnika, ali podsjećamo da je naš akcenat našeg djelovanja usmjeren na zaštitu trudnica i djece.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Posljednji članci