Samir i Jasmina su dobili svoju sreću!

Samir Hokić i Jasmina Hidanović iz Brčko distrikta vratili su se sa najvećom srećom po koju su otišli u češki Prag.

Kako smo pisali 16. oktobra, Samir i Jasmina su otišli put Češke kako bi uradili vantjelesnu oplodnju i dobili bebu koju čekaju već deset godina.

Nakon deset dana boravka u glavnom gradu Češke, Samir i Jasmina, zajedno sa predsjednikom Udruženja Beba više, koje se bori protiv steriliteta, Željkom Lazarevićem, vratili su se u Brčko, a Lazarević nam je ispričao kako je protekao proces oplodnje.

Čudno je sve izgledalo jer je u to vrijeme bio lockdown u Pragu, sve je bilo zatvoreno, bio je veliki broj zaraženih. Imali smo veliku pomoć ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević Sopta. Ona i njen suprug su nas odvozili na kliniku i vraćali do stana. Sve je prošlo u najboljem redu“, kazao nam je.

Ovaj par iz Brčkog je imao samo jedan embrion koji je bio funkcionalan, i bio je i dovoljan, jer na njihovu sreću, 15 dana nakon procesa, Beta nalaz u Brčkom je bio visok, što znači da ukazuje na trudnoću.

Prije nekoliko dana Jasmina je imala prvi ultrazvuk, vidio se mali plod u Jasmini i čuli su se otkucaji srca“, govori za N1 Lazarević.

Jasmina ima mučnine i povraćanje, odnosno nuspojave koje prate trudnoću ali se dobro osjeća.

Jasmini je ranije utvrđeno da je sklona trombofiliji zbog čega treba da prima svakodnevno injekcije tokom cijele trudnoće, ali zahvaljujući saradnji Udruženja Beba više sa Fondom zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta, Fraxiparine injekcije, kao i progesteron vaginalete, nalaze se na esencijalnoj listi i pacijentice u Brčko distriktu ne plaćaju taj vid terapije. 

No, Samir i Jasmina imaju sada novu brigu. Pored čuvanja trudnoće, njih dvoje sada moraju brinuti i o smještaju, jer trenutno žive u naselju Prutače u stanu za koji nemaju rješenje.

Mi smo se nekoliko puta uime Udurženja Beba više obraćali Centru za socijalni rad, kako bismo riješili njihovo stambeno pitanje, ali ni od Centra za socijalni rad ni od Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja u Vladi Brčko distrikta nismo dobili pozitivan odgovor, tako da su njih dvoje u nezavidnoj situaciji – očekuju bebu i očekuju deložaciju“, rekao nam je predsjednik Udruženja beba više.

Na sreću, za sada je donesena odluka da se deložacije obustavalju do proljeća, zbog zime i pandemije, ali na proljeće će to biti otvoreno pitanje.

No mi nećemo zapostaviti ni ovaj problem, ali dosadašnja iskustva nam pokazuju da u Brčkom ima funkcionera koji imaju sluha za probleme sa kojima se suočavaju pripadnici romske nacionalne manjine, i Eseda Kadrića, kojeg moram pohvaliti“, kazao je Lazarević.

Podsjetimo, Samir i Jasmina su deset godina zajedno, a ovo im je prvi put da idu na postupak vantjelesne oplodnje, i na radost njihovu, ali i brojnih naših čitatelja, uspjeli su iz prvog puta da dobiju svoju sreću.

N1

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Posljednji članci